ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ

Οι Καλύβες βρίσκονται απέναντι από την είσοδο του κόλπου της Σούδας στην αρχαία περιοχή Ιπποκορώνιο η οποία ονομάστηκε έτσι επειδή όλη η περιοχή ήταν εύφορη και καταπράσινη και γιαυτό επιλέχτηκε για να βόσκουν εκεί τα άλογα του βασιλιά (οι ίπποι της κορώνας)

Την σημερινή τους ονομασία οι Καλύβες την οφείλουν στους Άραβες πειρατές που το 828 μ.Χ. έκτισαν στην περιοχή ,καλύβες για να μείνουν

Λίγο δυτικότερα από το χωριό των Καλυβών ,βρίσκεται  το χωριό Καλάμι με το φρούριο Ιτζεδίν που χτίστηκε επί τουρκοκρατίας και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για τους θανατοποινίτες και τους πολιτικούς κρατουμένους.

Ακόμα πιο δυτικά δεσπόζουν τα Μεγάλα Χωράφια με την αρχαία πόλη Απτέρα της οποίας τα ερείπια  σώζονται μέχρι και σήμερα στον εντυπωσιακό  αρχαιολογικό χώρο.

Ο Αποκόρωνας αποτελείται από 75 χωριά τα οποία ενδείκνυνται για περιήγηση και περιπάτους. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στον Αποκόρωνα υπήρξε ανθρώπινη παρουσία ,από τη νεολιθική εποχή δηλαδή 8000-6000 χρόνια π,χ,

Χαρακτηριστικά στο Μελιδόνι έχουν εντοπιστεί λείψανα από αυτή την εποχή όπως και στην περιοχή μεταξύ Σαμωνά και Στύλου βρέθηκε οικισμός της ίδιας περιόδου.

Κάτω από τα Απτερα βρέθηκαν υστερομινωικοί τάφοι με πολλά αγγεία.

Κοντά στο Στύλο βρέθηκε ένας θολωτός τάφος και τα ερείπια ενός κεραμικού κλιβάνου.

Στο χωριό Φυλακή βρέθηκε επίσης ένας θολωτός τάφος και άλλα αξιόλογα ευρήματα της ίδιας εποχής.

Στον Αποκόρωνα έχουν καταγραφεί επίσης 213 σπήλαια με ιστορική και περιβαλλοντική αξία. Υπάρχουν επίσης αρκετά φαράγγια όπως του δίκταμου που ξεκινά από το Κατοχώρι Κεραμιών και καταλήγει κοντά στο Στύλο Επίσης του Αγίου Νικολάου το κανάλι μεταξύ Ραμνής και Μαχαιρών.

Καλύβες, Αποκόρωνας

73100, Χανιά, Κρήτης

+30 2825031529

η ομάδα μας είναι έτοιμη

να σας βοηθήσει

Reception